top of page

Топ-10 найпопулярніших судових рішень 2018 року.



2018 рік, що минув, став першим роком роботи нового Верховного Суду. Оскільки він виконує обов'язки суду касаційної інстанції (тобто розглядає значно більше справ, ніж "дореформений" ВСУ), а його правові позиції, як і раніше, є обов'язковими для нижчих судів, абсолютно недивно, що його рішення шукають дуже часто.


Серед топ-100 найбільш запитуваних користувачами Verdictum документів рішення Верховного Суду зустрічаються 18 разів (а серед топ-10, про які детальніше розповімо далі, - домінують).


Усього ж серед топ-100 судових рішень найчастіше зустрічаються документи, що вийшли з-під пера суддів судів першої інстанції (всього 68 позицій зі 100). А ось рішення за результатами розгляду апеляційних скарг шукають порівняно нечасто - усього їх серед топ-100 набралося 12.


Окремо відмітимо постанову ВГСУ від 14.06.2017 у справі № 913/927/16, яка стала єдиним рішенням "дореформених" вищих спеціалізованих судів, що увійшло до топ-100 за підсумками 2018 року. Це рішення стосується категорії земельних спорів, що поступово йде в минуле, - позовів прокуратури в інтересах держави або органів місцевого самоврядування про розірвання договорів оренди державних і комунальних земель.


За видами юрисдикцій серед топ-100 рішення розподілилися таким чином:



Юрисдикція Кількість рішень

Цивільна 42 рішення

Адміністративна 28 рішень

Кримінальна 13 рішень

Адміністративні

правопорушення 10 рішень

Господарська 6 рішень


Що стосується предмета розглядів, то найпопулярнішими передбачувано є такі категорії справ (без урахування частоти запитів):


- податкові спори і, передусім, оскарження результатів перевірок;

- притягнення до відповідальності за порушення ПДР і відшкодування шкоди від ДТП;

- спори про призначення та сплату аліментів;

- кредитні спори за участю фізосіб;

- спори про визнання права власності на нерухомість, а також оскарження дій нотаріусів і держреєстраторів;

- спори між постачальниками і споживачами газу;

- пенсійні спори;

- трудові спори та спори про порядок проходження публічної служби.


А тепер перейдемо до обіцяного топ-10:


Це рішення, що увійшло до "Топ-5 найпопулярніших судових рішень вересня",стосується питання, що цікавить будь-якого водія, - правил оформлення порушення ПДР, зафіксованого в неавтоматичному режимі.


Ще один "представник" "Топ-5 найпопулярніших судових рішень вересня", цього разу за темою визначення розміру аліментів на дитину при розлученні.


Це досить публічне рішення (яке лідирувало в "Топ-5 найпопулярніших судових рішень жовтня") було винесене за результатами розгляду зразкової справи про право громадян з релігійних міркувань отримувати паспорт у вигляді книжечки, а не ID-картку. Детальніше про аргументи сторін і позиції Верховного Суду ЮРЛІГА писала окремо.


Рішення, що також увійшло до топ-5 за підсумками вересня, присвячене болісному питанню стягнення заборгованості за житлово-комунальні послуги, надані без договору. У ньому суд став на бік постачальника, вказавши на необхідність сплатити за реально отримані послуги.


Єдине серед топ-10 рішення, що не стосується розгляду справи по суті, і ще одне з переліку "Топ-5 найпопулярніших судових рішень жовтня". Ним вирішено досить часте в кримінальному процесі питання - умови заміни запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на внесення застави.


Рішення, що потрапило до топ-5 від ЮРЛІГА за підсумками жовтня 2018 року. Винесено воно в одній з найбільш затребуваних категорій справ - стягненні заборгованості з аліментів і чітко свідчить: зобов'язувати боржника з аліментів сплатити їх у судовому порядку не потрібно, достатньо повноважень для цього є у держвиконавця.


І знову мова про сплату аліментів. Цього разу у своєму рішенні (увійшло до "Топ-5 найпопулярніших судових рішень листопада") Верховний Суд розбирався з тим, чи достатньою підставою для звільнення від сплати аліментів є відсутність постійного місця роботи і наявність інших утриманців. Детальніше про обставини справи та позиції Верховного Суду ЮРЛІГА писала раніше.


Чи не єдине рішення, що не потрапило до щомісячних топ-5 (пік його популярності припав на період до початку випуску цих матеріалів), примітне тим, що в ньому детально розібрано найважливіше питання меж необхідної оборони. Верховний Суд досить чітко вказав, що за певних умов законодавство не обмежує ступеня допустимого до завдання шкоди життя і здоров'ю зловмисника. Детальніше про обставини і перебіг справи, а також аргументацію та позиції суду можна прочитати в окремому матеріалі ЮРЛІГИ.


Це рішення потрапило до топ-5 листопада, що не занадто дивно, враховуючи гостроту проблеми, у ньому розглянутої. Йшлося про виселення колишньої дружини з квартири, набутої в шлюбі. Детальніше про аргументи сторін і вердикт ВС можна прочитати в окремому матеріалі.


Під час прийняття цього рішення (яке, до речі, було наявне і в "Топ-5 за підсумками вересня") Великій Палаті довелося детально розбиратися в юридичній природі правовідносин, що виникають при бездоговірному користуванні чужою земельною ділянкою. За результатами цього дослідження судді дійшли висновку, що в цьому випадку невиплачена орендна плата є майном, набутим землекористувачем без достатньої правової підстави, і саме через це вона підлягає виплаті власникові ділянки. Детальніше про це рішення можна прочитати окремо.


___________________________________________________


*Автоматизация в юридической работе. Сайт судебных решений

Для продуктивной юридической практики стоит воспользоваться новейшими технологическими достижениями и упростить использования сайта по реестру судебных решений. Помочь в этом могут специальные программные облачные сервисы, обрабатывающие информацию из реестра судебных решений Украины. Среди лучших программных решений в сфере судебных дел — сервис VERDICTUM.


Анализ данных – реестр судебных решений в VERDICTUM

VERDICTUM — это комплексный инструмент, включающий программную и информационную часть. Главная цель системы — предоставление информационных данных уникального типа для детального анализа по судебным делам. Используя систему анализа, обеспечивается комплексная поддержка работы компаний аудиторского и юридического профиля предоставляющие необходимую правовую информацию из госреестра судебных решений.


Система интегрирована в платформу LIGA:ZAKON. Взаимодействие с различными программными продуктами обеспечивает создание сильной и аргументированной защиты в суде, основанной на глубоком анализе реальной судебной практики.


Для ознакомления с функционалом и преимуществами системы в сравнении с сайтом единого реестра судебных решений Вы можете заказать тестовый доступ на 24 часа. Для этого достаточно связаться с менеджером на сайте verdictum.ua. После оформления заявки, Вы получите пробный доступ.





111 переглядів
bottom of page