top of page

Не подали форму №20-ОПП - можете потрапити в "ризикові" платники ПДВ

Не подали форму №20-ОПП - можете потрапити в "ризикові" платники ПДВ

Насторожуючі сигнали надходять від податкових органів на місцях. Так, ГУ ДПС в


Херсонській області опублікувало на своєму офіційному сайті інформаційне повідомлення про те, що в разі неподання форми № 20-ОПП у суб'єкта господарювання є ризик потрапити в перелік ризикових платників податків. Це, в свою чергу, призводить до блокування податкових накладних, проблем з реєстрацією РРО, акцизних складів і отриманням ліцензій на торгівлю і зберігання пального.

Податківці зазначають, що якщо платник податків не подав або несвоєчасно подав форму № 20-ОПП, і в електронній базі контролюючого органу відсутня інформація про об'єкти, які використовуються ним для ведення господарської діяльності, такий суб'єкт господарювання належить до списку ризикових платників ПДВ, а здійснювані ним операції відповідають критеріям ризикованості операцій. І як наслідки - блокування реєстрації ПН / РК.

І хоча з такими категоричними висновками важко погодитися, проте податкова практика компанії Crowe AVR регулярно нагадує своїм клієнтам про важливість своєчасної подачі форми № 20-ОПП.Справа не тільки, і не стільки в штрафі за неподання в розмірі 1020 грн. на підставі п. 117.1 Податкового кодексу України, яким так люблять загрожувати податківці (хоча правомірність накладення цього штрафу саме за ф. № 20-ОПП знаходиться під питанням, тим більше на період карантину введений мораторій на штрафи).

У нашій практиці були неодноразові випадки, коли клієнтам блокувалися НН / РК, не бралися таблиці даних платника ПДВ саме за такими формальними підставами - в інформаційних базах органів ДПС була відсутня інформація про об'єкти основних засобів, необхідних для здійснення операцій, на які реєструються ПН.

Наприклад, компанія займається оптовою торгівлею продуктів харчування, для зберігання яких орендує склад, про який не повідомила податковому органу в повідомленні за ф. № 20-ОПП. І скільки при цьому платник не докладав до пакету документів скан-копію договору оренди складу, ПН не була зареєстрована, поки він не подав форму № 20-ОПП. Те ж саме було і з таблицями платника ПДВ.

Тому не забуваємо: на підприємстві з'явився новий об'єкт оподаткування (об'єкт нерухомості, транспортний засіб, обладнання тощо, тобто все те, що є в Довіднику типів об'єктів для заповнення ф. № 20-ОПП) - протягом 10 днів повинні подати таке повідомлення. Причому подавати ф. № 20-ОПП потрібно і за орендованими об'єктами, причому як при отриманні об'єкта в користування за договором оренди, так і при поверненні. Більш того, податківці вимагають цього як від орендаря, так і від орендодавця, про що вони неодноразово писали в листах і в своєму офіційному «Віснику».

_______________________

Про всі нововведення бухгалтерської звітності: нові штрафи, ризики для бухгалтерів - 21 жовтня в Одесі на авторському семінарі: Юрія Циганка і Галини Зубар:

Дата проведення: 21.10.2020



246 переглядів
bottom of page