top of page

Виплачуємо нерезиденту штрафи, пені, неустойки: що в податково-прибутковому обліку


Виплачуємо нерезиденту штрафи, пені, неустойки
Виплачуємо нерезиденту штрафи, пені, неустойки

Доходи, отримані нерезидентом із джерелом їх походження з України, оподатковуються податком на репатріацію. Перелік таких доходів визначено пп. 141.4.1 ПКУ. Та чи є в цьому переліку неустойки (штрафи, пені)? Чи потрібно платнику податку на прибуток утримувати податок на репатріацію з таких доходів нерезидента? Чи коригувати фінрезультат до оподаткування на суму витрат, понесених від визнання такої виплати?


Враховуючи те, що штрафи, пеня, неустойки не виокремленні як окремий вид доходу, що отримується нерезидентом з джерелом походження з України, то такі виплати розглядаються у складі інших доходів від провадження нерезидентом (постійним представництвом цього або іншого нерезидента) господарської діяльності на території України (пп. "й" пп. 141.4.1 ПКУ).


Отже, резидент під час виплати на користь нерезидента штрафів, пені, неустойки має утримати податок за ставкою 15% або за меншою ставкою згідно з положеннями діючого міжнародного договору від їх суми.


Щодо коригування фінрезультату, то пп. 140.5.11 ПКУ встановлено, що платник податку має збільшити фінансовий результат податкового (звітного) періоду на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих відповідно до цивільного законодавства та цивільно-правових договорів на користь осіб, що не є платниками податку (крім фізичних осіб), та на користь платників податку, які оподатковуються за ставкою 0% відповідно до п. 44 підрозділу 4 р. XX "Перехідні положення" ПКУ.


Враховуючи те, що нерезидент сплачує податок з цієї операції, то різниця на суму сплачених на користь нерезидента штрафів, пені, неустойки для збільшення фінансового результату до оподаткування відповідно до пп. 140.5.11 ПКУ у платника податку - резидента не виникає.


У разі якщо резидент при виплаті штрафів, пені, неустойки нерезиденту застосовує правила міжнародного договору в частині звільнення від оподаткування податком на прибуток такої виплати, то такий платник має збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму сплачених на користь нерезидента штрафів, пені, неустойки відповідно до пп. 140.5.11 ПКУ.


Роз'яснення з розділу 102.18 модуля БАЗА ПОДАТКОВИХ ЗНАНЬ

31 перегляд
bottom of page