top of page

Право мешканців багатоквартирних будинків на спокій


Право мешканців багатоквартирних будинків на спокій

Під час літньої пори року, коли на прибудинкових територіях трапляються непоодинокі випадки «масових» зборів молоді з гітарами та не тільки, та коли сусіди у багатоквартирних будинках вмикають хеві-метал близько опівночі, як від членів Правління ОСББ – клієнтів Юридичного бюро «Мета-Інформ», так й від конкретних мешканців цих будинків лунають питання: «Яким чином захистити свої права та законні інтереси?»


Відразу зазначимо, що відповідно до ЗУ «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації та громадяни при здійсненні будь-яких видів діяльності з метою відвернення і зменшення шкідливого впливу на здоров'я населення шуму, неіонізуючих випромінювань та інших фізичних факторів зобов'язані вживати заходів щодо недопущення впродовж доби перевищень рівнів шуму, встановлених санітарними нормами, у жилих будинках і прибудинкових територіях (захищені об'єкти).


У нічний час, із двадцять другої до восьмої години у жилих будинках і прибудинкових територіях забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.

Проведення у жилих будинках і прибудинкових територіях ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється у робочі дні з двадцять першої до восьмої години, а у святкові та неробочі дні – цілодобово.


Власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов'язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні.


За недодержання вищезгаданих норм передбачена адміністративна відповідальність за ст. ст. 182 («Порушення вимог законодавчих та інших нормативно-правових актів щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил додержання тиші в населених пунктах і громадських місцях») та 173 («Дрібне хуліганство») Кодексу України про адміністративні правопорушення.


Тож, порядок дій із захисту прав та законних інтересів мешканців багатоквартирних будинків наступний (не зайвим буде розташувати такі повідомлення на видних місцях в ОСББ):

  • ВИКЛИК НАЦІОНАЛЬНОЇ ПОЛІЦІЇ ЗА НОМЕРОМ 102;

  • ДОКУМЕНТУВАННЯ МЕШКАНЦЯМИ ТА ПОЛІЦЕЙСЬКИМИ ОБСТАВИН ВЧИНЕНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ;

  • ПЕРЕДАЧА МАТЕРІАЛІВ ПОЛІЦЕЙСЬКИМ;

  • РОЗГЛЯД СПРАВИ НАЦІОНАЛЬНОЮ ПОЛІЦІЄЮ УКРАЇНИ З ПРИТЯГНЕННЯМ ВИННИХ ОСІБ ДО АДМІНІСТРАТИВНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.


 


Автор: Андрій Крижевський - керуючий партнер, юрист Юридичного бюро "Мета-Інформ".

81 перегляд
bottom of page