top of page

Як будуть оплачувати працю держслужбовців із 2020 року


Як будуть оплачувати працю держслужбовців із 2020 року

Із 25.09.2019 р. служби персоналу держорганів почали застосовувати більшість норм Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо перезавантаження влади" від 19.09.2019 р. № 117-IX. Цей Закон не лише відкоригував порядок прийняття та звільнення держслужбовців, але й змінив їх умови оплати праці.


Зокрема, починаючи із 25.09.2019 р. із структури зарплати держслужбовців виключили виплати за додаткове навантаження у зв'язку з виконанням обов'язків:

  • тимчасово відсутнього держслужбовця у розмірі 50% посадового окладу тимчасово відсутнього держслужбовця;

  • за вакантною посадою держслужби за рахунок економії фонду посадового окладу за відповідною посадою.


Більш радикальні зміни відбудуться із 01.01.2020 р. Серед них:


1. До премій держслужбовця додали місячну/ квартальну премію за належне виконання умов контракту (у разі його укладення).


2. Порядок формування фонду оплати праці держслужбовців у держоргані, а також порядок преміювання держслужбовців затверджуватиме уряд.

Замість групи оплати праці держслужбоців Закон № 117-IX вказує, що держоргани поділяються на 5 рівнів.


Схема посадових окладів на посадах держслужби та умови оплати праці держслужбовців, з якими укладатимуть контракти, визначить уряд за поданням НАДС.

Мінімальний розмір посадового окладу у держорганах найнижчого рівня не може бути менше двох розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Водночас уряд може встановлювати додаткові коригуючі коефіцієнти оплати праці для різних держорганів.


3. Компенсацію за роботу із державною таємницею виплачуватимуть в розмірі та порядку, визначених урядом.


4. Уряду доручили до 1 січня 2020 року:

  • прийняти НПА, які визначатимуть підкатегорії посад держслужби;

  • затвердити класифікації (каталог) посад на держслужбі, схеми посадових окладів на 2020 рік з урахуванням підкатегорій посад держслужби та рівнів держорганів.

Із 1 січня 2020 року норми і положення законів України, якими визначені розміри посадових окладів та інших складових оплати праці, грошового забезпечення працівників держорганів, застосовують в порядку та розмірах, встановлених урядом.


Джерело: Закон України від 19.09.2019 р. № 117-IX

36 переглядів
bottom of page