top of page

Документи та відомості при працевлаштуванні


Документи та відомості при працевлаштуванні


З огляду на те, що останнім часом почастішали питання належного оформлення трудових відносин, зокрема, у розрізі законодавчо визначеного й достатнього переліку документів та відомостей, які роботодавець вправі вимагати від найманого працівника при працевлаштуванні.


Так, відповідно до абз. 9 ст. 24 Кодексу законів про працю України при укладенні трудового договору громадянин зобов'язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, – також документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи. Також необхідно пам’ятати про норми п. 1.4. Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, що затверджена наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 58, згідно яких особи, які вперше шукають роботу і не мають трудової книжки, повинні пред'явити паспорт, диплом або інший документ про освіту чи професійну підготовку. Військовослужбовці, звільнені із Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Прикордонних військ України, Цивільної оборони України, Управління охорони вищих посадових осіб України та інших військових формувань, створених відповідно до законодавства України (далі Збройні Сили України та інші війська) та військовослужбовці, звільнені із Збройних Сил колишнього Союзу РСР і Збройних сил держав учасниць СНД, пред'являють військовий квиток. Звільнені з місця відбування кримінального покарання зобов'язані пред'явити довідку про звільнення.


Між іншим, працевлаштування без паспорта тягне для посадових осіб підприємств, установ та організацій адміністративну відповідальність відповідно до ст. 200 Кодексу про адміністративні правопорушення.


Також слід мати на увазі нещодавнє роз’яснення ГУ Держпраці у Львівській області від 05.11.2018 р., згідно якого «при прийнятті працівника на роботу необхідні наступні документи: заява працівника та наказ роботодавця про прийняття на роботу, повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу, запис у трудову книжку про прийняття на роботу та ознайомлення працівника із умовами праці, посадовою інструкцією та правилами трудового розпорядку».



 



Автор: Андрей Крыжевский - управляющий партнер, юрист Юридического бюро "Мета-Информ".


148 переглядів
bottom of page