top of page

Коли звільнений працівник не з’являється за трудовою книжкою…


Коли звільнений працівник не з’являється за трудовою книжкою…

За попередній рік з проханням роз’яснення такої ситуації до юристів Юридичного бюро «Мета-Інформ» надійшло вже п’ять запитів, останній з яких – наприкінці лютого 2019 року. Тож, із задоволенням хочемо звернути увагу читачів на наступні нормативні й практичні аспекти.


Відповідно до п. 4.2. Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, що затверджена наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29 липня 1993 р. № 58, якщо працівник відсутній на роботі в день звільнення, то власник або уповноважений ним орган в цей день надсилає йому поштове повідомлення із вказівкою про необхідність отримання трудової книжки.


Тобто Інструкція дає однозначну відповідь щодо ситуації, коли звільнений працівник не з’являється за трудовою книжкою: роботодавець в обов’язковому порядку повинен надіслати такому працівникові у день звільнення поштове повідомлення із зазначенням на необхідність отримання трудової книжки.


Разом із тим, відповідно до абз. 2 п. 4.2. Інструкції 58 пересилання трудової книжки поштою з доставкою допускається тільки за письмовою згодою працівника.


Як свідчить правозастосовна та судова практика, у разі реалізації норм п. 4.2. Інструкції 58 обов'язок роботодавця щодо видачі працівнику трудової книжки буде вважатись повністю виконаним. Але якщо роботодавцю не вдалося у день звільнення надіслати звільненому працівникові відповідне повідомлення на виконання п. 4.2. Інструкції 58 (відправлення здійснено пізніше), існує позиція судів, згідно якої вищезгаданий обов’язок роботодавця все ж таки буде вважатися виконаним незалежно від того, чи надсилалося повідомлення у день звільнення чи пізніше (наприклад, рішення Деснянського районного суду м. Чернігова від 20.02.2008 р. по справі № 2-178/08: «...Той факт, що повідомлення про необхідність отримання трудової книжки було направлено відповідачем не в день звільнення, як того вимагає п. 4.2. Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, суд внаслідок дій позивача не вважає обставиною, що зумовила невчасну видачу трудової книжки»).




 


Автор: Андрій Крижевський - керуючий партнер, юрист Юридичного бюро "Мета-Інформ".

126 переглядів
bottom of page