top of page

Дисциплінарне стягнення: як застосовувати до працівників


Дисциплінарне стягнення
Дисциплінарне стягнення

Управління Держпраці у Xмельницькій області повідомляє, що за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення - догана або звільнення.


Законодавством, статутами і положеннями про дисципліну можуть бути передбачені для окремих категорій працівників й ін. дисциплінарні стягнення.


Дисциплінарне стягнення застосовується власником або уповноваженим ним органом безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше одного місяця з дня його виявлення, не рахуючи часу звільнення працівника від роботи у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю або перебування його у відпустці.


Дисциплінарне стягнення не може бути накладене пізніше шести місяців з дня вчинення проступку.


За кожне порушення трудової дисципліни може бути застосовано лише одне дисциплінарне стягнення.


При обранні виду стягнення власник або уповноважений ним орган повинен враховувати ступінь тяжкості вчиненого проступку і заподіяну ним шкоду, обставини, за яких вчинено проступок, і попередню роботу працівника.


Стягнення оголошується в наказі (розпорядженні) і повідомляється працівникові під розписку.


Порядок зняття дисциплінарного стягнення визначено в ст.151 КЗпП.

Дисциплінарне стягнення може бути оскаржене працівником у порядку, встановленому чинним законодавством (гл. XV КЗпП).

Які види дисциплінарного стягнення існують, а також до яких видів відповідальності може бути притягнуто працівника за порушення норм законодавства, що регулює трудові правовідносини читайте в матеріалі електронного видання БУХГАЛТЕР&ЗАКОН.

39 переглядів
bottom of page