top of page

УВАГА ТОВ ТА ТДВ! ЗАЛИШИЛОСЬ ВСЬОГО ДВА ТИЖНІ!


Шановні друзі, хочемо нагадати вам, що до закінчення строку, відведеного законом для приведення статутів у відповідність із новими законодавчими правилами, залишилось майже два тижні! Так, згідно із ч. 3 глави VIII «Прикінцеві та перехідні положення» ЗУ «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» від 06.02.2018 р. № 2275-VIII протягом року з дня набрання чинності цим Законом положення статуту товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю, що не відповідають цьому Закону, є чинними в частині, що відповідає законодавству станом на день набрання чинності цим Законом. Інакше кажучи та простою мовою: «з 17.06.18 р. по 17.06.19 р. положення статуту ТОВ і ТДВ, які не відповідають Закону 2275, діють лише в частині, яка не суперечить законодавству станом на 17.06.18 р.» Та після 17.06.19 р. ця норма не діє!


Крім того, згідно з абз. 14 ст. 36 ЗУ «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-IV у разі якщо законами визначено строк для приведення у відповідність до них, адміністративний збір не справляється при внесенні змін до відомостей, у тому числі змін до установчих документів, у строк, визначений цими законами. Інакше кажучи та простою мовою: «До 17.06.19 р. за приведення статутів ТОВ та ТДВ у відповідність із Законом 2275 адміністративний збір не справляється». Та після 17.06.19 р. обов'язок із внесення змін до статутів зберігається, але буде коштувати 0,3 прожиткового мінімуму для працездатних осіб, без врахування інших супутніх витрат.


Також нагадуємо, що спливає законодавчо визначений строк для проведення річних загальних зборів. Так, згідно з ч. 2 ст. 31 Закону 2275 річні загальні збори учасників скликаються протягом шести місяців наступного за звітним року, якщо інше не встановлено законом. До порядку денного річних загальних зборів учасників обов'язково вносяться питання про розподіл чистого прибутку товариства, про виплату дивідендів та їх розмір.


Тому радимо не відкладати ці зміни на кінець зазначеного строку, адже існує велика ймовірність виникнення черг й надмірного навантаження на реєстраційні центри. Крім того, клієнти Юридичного бюро «Мета-Інформ» з квітня почали стикатися з вимогами контрагентів, банків, податкових й інших органів державної влади надати статути, приведені у відповідність із новим Законом. Звичайно, поки що такі вимоги не мають під собою достатнього правового підґрунтя, але вже створюють певні перешкоди у здійсненні господарської діяльності.




 


Автор: Андрій Крижевський - керуючий партнер, юрист Юридичного бюро "Мета-Інформ".

83 перегляди
bottom of page