top of page

ДО УВАГИ УЧАСНИКІВ РИНКУ КРИПТОВАЛЮТ


У зв’язку із частими питаннями щодо правового статусу криптовалют (зокрема, таким її різновидом як Bitcoin), юристи Юридичного бюро «Мета-Інформ» інформують учасників цього ринку про нещодавнє роз’яснення податкових органів з відповідного питання, яке оформлене ІПК від 25.01.2019 р. № 282/К/99-99-13-01-02-14/ІПК.


Так, фахівці Державної фіскальної служби України підкреслюють, що згідно зі ст. 99 Конституції України та ст. 192 Цивільного кодексу України законним платіжним засобом, обов'язковим до приймання за номінальною вартістю на всій території України, є грошова одиниця України – гривня. Іноземна валюта може використовуватися в Україні у випадках та у порядку, що встановлені законом.


ДФСУ зазначила, що на офіційному порталі Національного банку України розміщена спільна заява фінансових регуляторів щодо статусу криптовалют в Україні, у якій повідомляється, що Національний банк України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку і Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері ринків фінансових послуг переконані, що складна правова природа криптовалют не дає змоги визнати їх ані грошовими коштами, ані валютою і платіжним засобом іншої країни, ані валютною цінністю, ані електронними грошима, ані цінними паперами, ані грошовим сурогатом.


Тож податкові органи підсумовують, що «у зв'язку із відсутністю на сьогодні консолідованого підходу до класифікації криптовалюти та регулювання операцій з нею, криптовалюта не має визначеного правового статусу в Україні».



 


Автор: Андрій Крижевський - керуючий партнер, юрист Юридичного бюро "Мета-Інформ".

60 переглядів
bottom of page